null


یعقوب یادعلی اواخر سال گذشته به اتهام توهین به قوم لر و اهانت به شخصیت اصیل زنان ایلیاتی در داستان هایش از سوی دادگاهی در یاسوج بازداشت شد و سرانجام در اردیبهشت ماه سال جاری آزاد شد.



یادعلی: معترضان آثار من را نخوانده اند
در آستانه برگزاری دادگاه یعقوب یادعلی، نویسنده ايرانی که سال گذشته به اتهام توهین به قوم لر به زندان افتاد، فرزانه طاهری، ناشر و رئیس بنیاد گلشیری، نیز برای پاسخگویی در مورد این پرونده به یکی از شعبه های دادسرای تهران احضار شد.

خانم طاهری به بخش فارسی بی بی سی در مورد این احضار گفت: "موضوع خاصی اتفاق نیفتاد، ظاهرا به اشتباه بنیاد گلشیری را ناشر رمان آداب بی قراری [کتاب آقای یادعلی] قلمداد کرده بودند که با توضیحات مکتوب من، این ابهام رفع شد."

یعقوب یادعلی اواخر سال گذشته به اتهام توهین به قوم لر و اهانت به شخصیت اصیل زنان ایلیاتی در داستان هایش از سوی دادگاهی در یاسوج بازداشت شد و سرانجام در اردیبهشت ماه سال جاری آزاد شد.

در فاصله چهار روز مانده به دادگاه این نویسنده، کانون نویسندگان ایران هم در بیانیه ای کوتاه نسبت به برخورد با وی واکنش نشان داده است.

در این بیانیه آمده است: "کانون نویسندگان ایران، مطابق منشور خود، احضار و محاکمه اهل قلم را به دلیل نوشته هاشان محکوم می کند، مانند همیشه بر ضرورت لغو هرگونه سانسور تاکید می ورزد و خواستار رعایت حق همگان در برخورداری از آزادی اندیشه و بیان و توقف پیگرد این نویسنده است."

قرار است دادگاه آقای یادعلی روز بیست و دوم اوت (اول شهریور ماه) در یاسوج برگزار شود. این در حالی است که صالح نیکبخت، وکیل نامبرده تلاش فراوانی برای ارجاع پرونده به تهران کرده بود.

آقای نیکبخت می گوید: "دادگاه رسیدگی کننده در یاسوج اعلام کرد که چون کتاب در تهران منتشر شده باید دادگاهی در تهران به این موضوع رسیدگی کند، به همین خاطر پرونده به صلاحیت دادسرای عمومی تهران رسانده شد ولی دادگاه کیفری تهران این اظهار نظر را قبول نکرد و پرونده احتمالا با نظر دیوان عالی کشور به دادگاه یاسوج برگشت. در صورتیکه ما به دلیل مسائل احتمالی می خواهیم که پرونده در یکی از دادگاه های استان های مجاور یعنی اصفهان یا شیراز یا تهران مورد رسیدگی قرار گیرد."

يعقوب يادعلی که 50 سال دارد، از چند سال پیش در صداوسيمای ياسوج، مرکز استان کهکيلويه و بويراحمد مشغول به کار است. وی دو کتاب حالت ها در حیاط و آداب بی قراری را در کارنامه خود دراد.

شاکی یا شاکیان خصوصی آقای یادعلی در استان لرنشين کهکيلويه و بويراحمد، محتوای این دو کتاب را توهين به قوم لر تلقی و عليه وی به مراجع قضائی شکايت کرده اند.

این شاید یکی از معدود مواردی باشد که نویسنده ای در ایران بر مبنای تخیلات خود بازخواست می شود.

یعقوب یادعلی که خود از ایل بختیاری است در این باره می گوید: "من در کتاب هایم به هیچ وجه قصد توهین به هیچ قوم یا نژادی را نداشته ام. و جالب اینجاست که ۹۹ درصد معترضان به من و آثارم حتی داستان های مرا نخوانده اند. خیلی از آنها حتی نمی دانند که این مطالب تنها در قالب داستانی نوشته شده که بر مبنای تخیل محض شکل گرفته."

او در مورد علت به وجود آمدن این وضعیت می گوید: "چند نفر از همکاران من در صدا و سیمای یاسوج به دلایل شخصی بخشی از این کتاب های مرا کپی گرفتند و اول در اداره و سپس در شهر پخش کردند، آن هم با این ادعا که من در نوشته هایم به یک قومیت و البته به شخصیت زن ایلیاتی توهین کرده ام. به همین خاطر نهادهای مربوطه نسبت به این موضوع حساس شدند و بعد از چند جلسه بازجویی یک قرار بازداشت موقت دوماهه برای من صادر شد."

از زمان انتشار دو کتاب آقای یادعلی که منجر به گشایش این پرونده شده، به ترتیب هشت سال و سه سال گذشته است. همچنین آداب بی قراری جایزه بهترین رمان بنیاد گلشیری را از آن خود کرده است.
---
بر گرفته از بی بی سی فارسی