مهناز بدیهیان
ترجمه از مقاله ی چاپ شده در:
https://www.saccharinist.blogspot.com/

،معروفترین نویسنده ی عرب عصر مدرن و برنده ی جایزه ی نوبل، دیروز در سن نودوچهارسالگی درگذشت.با آنکه او بعنوان یک صدای میانه رو و تحمل گر مذهب معروف بود.اما پس از چاپ رومان بچه های جبلاوی" یا "بچه های محله ی ما" در سال 1959 که بصورت یک سری نوشته در روزنامه الاهرام مصر چاپ

میشد، او را بعنوان یک کفر گو شناختند و رمان او هرگز بصورت کتاب در مصر بچاپ نرسید. بعدها این کتاب به زبان عربی و انگلیسی بچاپ رسید. این رمان سبب خشم عده ای بنیاد گرای مذهبی شد که بدنبال آن سو .قصدی بجان نجیب محفوظ در سال 1994 صورت گرفت که وی تا آخر عمر از عواقب فیزیکی آن در رنج بود. ادوارد سعید در اشاره به نوشته های نجیب میگوید "من فکر می کنم هدف نجیب محفوظ با استفاده از شخصیت داستانهایش نشان دادن این نکته بود که:یک موضوع تیوریک را می توان عریان و قابل دیدن کرد، اما آنچه برای نجیب شگفت انگیز بوده موضوع مطلق برای مسلمین که همان خدا است ، حالت ماده پیدا می کند و همزمان دست نیافتنی ست"
رمان یک پدیده ی مدرن ادبیات است که جای شعر را بفرم حاکم ادبیات گرفته است و این جایگزینی در شرق و غرب مشهود است. هرچند در خاورمیانه هنوز شعر مقام اول را در ادبیات دارد و در این کشورها بیش از چند رمانویس برجسته وجود ندارد.
نجیب محفوظ جاده را برای رمانویسی مدرن عرب پی ریزی کرد و مقام او در این حرکت همیشه حفظ خواهد شد.