حافظ موسوي :كانون نويسندگان تنها تكيه گاه اهل قلم ايران به شمار مي رود
تهران- خبرگزاري كار ايران

در حال حاضر كانون نويسندگان در ايران حضور معنوي دارد، با توجه به اهميتي كه كانون نويسندگان در ميان اهل قلم و سطح بين‌‏المللي دارد، يك تكيه گاه براي اهل قلم محسوب مي‌‏شود، متاسفانه كانون در وضعيتي نيست كه بتواند از حقوق صنفي اعضا خود دفاع چنداني كند و به برخي از اموري كه به طور طبيعي به عهده كانون نويسندگان است، بپردازد، اما با اين وجود، هنوز توانسته اعتبار خود را حفظ كند و همين براي ما كافي است .

"حافظ موسوي" به مناسبت سالروز تولدش در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگ و انديشه ايلنا, گفت‌‏: من در 15 اسفند ماه سال 1333 در رودبار در يك خانواده متوسط كه به هر حال پيوندهايي نيز با ادبيات داشتند، به دنيا آمدم. اسم مرا حافظ گذاشتند، كودكي من در شهر رودبار با حضور پدر پر رنگ مي‌‏شد، او علاقمند به ادبيات و شعر بود و غزل مي‌‏گفت‌‏. البته او خط خوبي نيز داشت و با ادبيات فارسي و عربي آشنايي كامل داشت .
وي تصريح كرد‌‏: وجود پدر حس شعر را در بر من بر مي‌‏انگيخت، او ويژگي داشت كه نه تنها من، بلكه تمام بچه‌‏هاي فاميل را به سوي خود جلب مي‌‏كرد. ولي متاسفانه پدرم را در 13 سالگي از دست دادم و اولين ضربه عاطفي شديد نيز با مرگ او به من خورد .
موسوي با اشاره به نقش حضور مادرش در زندگي اش گفت‌‏: مادرم زني مهربان، بسيار صميمي و از خانواده‌‏اي روحاني بود. اما او سواد نداشت و او را سال 1373 از دست دادم، اما حضور و نقش او در زندگي و شعرهاي من به خوبي خود را نشان مي‌‏دهد .
وي ادامه داد‌‏: دوره دبيرستان را در رودبار تمام كردم و يكسال بعد به خدمت سربازي رفتم و به عنوان معلم در آموزش و پرورش مشغول تدريس شدم، اما پس از مدتي براي ادامه تحصيل در رشته زبان و ادبيات فارسي ،سال 1357 عازم تهران شدم، ولي با شكل‌‏گيري انقلاب و تعطيلي دانشگاه ها درسم را نيمه كاره رها كردم و پس از آن مدتي به عنوان كارمند و 15 سال هم به عنوان مدير مالي يك شركت مشغول كار شدم و در سال هاي اخير نيز با چند نشريه از جمله ""تكاپو" و "كارنامه" همكاري داشتم .
موسوي ادامه داد‌‏: در حال حاضر نيز با تعدادي از دوستان جوانم، نشريه الكترونيكي به نام "وازنا" را راه اندازي كرده‌‏ايم تا فضاي جديدي را براي دوستداران شعر و نقد فراهم كنيم .
اين عضو كانون نويسندگان با اشاره به اولين شعري كه سروده است، گفت‌‏: اولين شعرم را در همان 13 سالگي سرودم ، اما از سال 1349 سرودن شعر براي من خيلي جدي و سال 1350 با حضور تعدادي از دوستان جوان و هم‌‏فكر خود، انجمن ادبي "نيما" را تاسيس كرديم و اين انجمن تا سال 1357 به صورت مستمر برگزار مي شد كه حاصل اين انجمن دو دفتر شعر چاپ نشده براي من بود .
وي يادآور شد‌‏: از سال 57 تا 67 ،شعرهاي من به صورت پراكنده در نشريات مختلف منتشر شد، ولي از اين سال به بعد به شكل فعال با "آدينه" , "تكاپو" و نشريات محلي گيلان همكاري كردم . سال 1373 ،اولين مجموعه شعرم را با نام "دستي به شيشه‌‏هاي مه گرفته دنيا" منتشر كردم كه اين كتاب همان سال جايزه مجله ادبي "گردون" را به خود اختصاص داد .
شاعر مجموعه "دستي به شيشه هاي مه گرفته دنيا" ادامه داد‌‏: سال 1378 هم مجموعه شعر "سطرهاي پنهاني" را توسط نشر "سالي" روانه بازار كتاب كردم كه چاپ دوم اين كتاب توسط انتشارات "آهنگ ديگر" منتشر شد. اين مجموعه واكنش خوبي به همراه داشت كه نقدهاي متعددي نيز پيرامون اين كتاب نوشته شد .
وي افزود :سال 1380 نيز مجموعه" شعرهاي جمهور" را توسط نشر "ثالث" روانه بازار كتاب كردم كه اميدوارم ناشر چاپ دوم اين كتاب را سال آينده روانه بازار كتاب كند. در حال حاضر چهارمين مجموعه شعرم با نام "زن تاريكي كلمات" مجوز گرفته كه قرار است اين مجموعه نيز تا نمايشگاه توسط نشر "آهنگ ديگر" روانه بازار شود .
شاعر "سطرهاي پنهاني" با اشاره به عضويت خود در كانون نويسندگان گفت : همان‌‏طور كه هر نويسنده و اهل قلمي اشتياق دارد به عضويت كانون نويسندگان دربيايد، من نيز به خاطر علاقه‌‏اي كه به كانون داشتم، به عضويت آن درآمدم، كانوني كه بزرگاني چون "احمد شاملو" ," آل احمد" , "به آذين , "سعيد سلطان پور" , "محمد مختاري" , "محمد جعفر پوينده" , "محمود دولت آبادي" , "سيمين بهبهاني" , "علي اشرف درويشان" را به همراه خود دارد .
وي ادامه داد‌‏: يكسال پس از مرگ "گلشيري" و با پيشنهاد اعضاي كانون، من مسووليت صندوق كانون را به عهده گرفتم و در دوره دوم انتخابات مجمع عمومي به عنوان 5 عضو اصلي و عضو هيات دبيران انتخاب شدم. اما در دوره هاي بعد به عنوان عضو كانون همكاري خود را ادامه داده و مي دهم .
موسوي با اشاره به واكنش مسوولان حكومتي نسبت به كانون نويسندگان گفت‌‏: كانون همواره مي خواهد به عنوان يك نهاد مستقل باقي بماند و بر اساس اسنادي كه از دوره پيش نيز وجود دارد , كانون در آن سال ها هم دچار مشكل و دشواري بوده است و حتي مي خواستند كانون را به سمت خودشان بكشانند، اما كانون به هيچ وجه زير بار نرفت. اما موضع‌‏گيري كانون براي حفظ استقلال درست بود .
وي ادامه داد : در دوره‌‏هاي بعد نيز طبعا كانون متعهد است استقلالش را حفظ كند و از حقوق صنفي نويسندگان و آزادي انديشه , بيان و قلم دفاع كند. كانون همواره بر چهارچوب منشورش عمل كرده است و اينكه ديگران قدرت تحمل كانون را ندارند , مساله اي است كه به خودشان و محاسباتشان باز مي‌‏گردد .
وي با اشاره به عدم برگزاري مجمع عمومي كانون در 3 سال اخير گفت‌‏: به رغم مراجعات متعددي كه با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي داشته ايم ،در 3 سال اخير هنوز نتوانسته ايم مجمع عمومي كانون نويسندگان را برگزار كنيم. اما كانون از هر فرصتي براي برپايي مجمع استفاده خواهد كرد .
موسوي با تاكيد به وضعيت فعلي كانون نويسندگان اظهارداشت‌‏: در حال حاضر كانون نويسندگان در ايران حضور معنوي دارد، با توجه به اهميتي كه كانون نويسندگان در ميان اهل قلم و سطح بين‌‏المللي دارد، يك تكيه گاه براي اهل قلم محسوب مي‌‏شود. متاسفانه كانون در وضعيتي نيست كه بتواند از حقوق صنفي اعضا خود دفاع چنداني كند و به برخي از اموري كه به طور طبيعي به عهده كانون نويسندگان است، بپردازد. اما با اين وجود، هنوز توانسته اعتبار خود را حفظ كند و همين براي ما كافي است .
وي افزود‌‏: در دوره جديد با روي كار آمدن دولت جديد، نگراني هاي جديدي براي اهل قلم، فرهنگ و هنر به وجود آمده است و در طول چند ماه گذشته، فشارها و محدوديت‌‏ها به طرز آشكاري افزايش يافته است كه نتيجه اين سياست ها به نفع كشور نخواهد بود .
حافظ موسوي در پايان سخنانش گفت‌‏: در شرايطي كه متاسفانه بيشتر شاخص هاي توسعه فرهنگي كشور وضعيت اسفناكي را نشان مي دهد، سياست سخت گيرانه و حساسيت‌‏هاي بي مورد كه نشان داده مي شود، بي شك وضعيت فرهنگي كشور ما را در مجامع بين المللي بيش از پيش تخريب خواهند كر،د هر چند كه كانون نويسندگان در اين زمينه هشدارهاي لازم را داده است .