گرامیداشت ۸۰ سالگی مظفر درفشی --فرستنده گیل آوایی
شاعر مبارز آذربایجان
سایت آذربایجان
• روز ۲۸ دی ماه سال جاری ( ۱۸ ژانویه ۲۰۰۷ ) از سوی تعدادی از انجمن ها ، کانون ها ، و نهادهای فرهنگی - اجتماعی و ادبی آذربایجان، گردهمائی بزرگ و با شکوهی به مناسبت بزرگداشت ۸۰ سالگی مظفر درفشی- شاعر

مبارز، خوشنام و شناخته شده آذربایجانی در تهران بر گزار شد ...

اخبار روز: www.akhbar-rooz.com
دوشنبه ۹ بهمن ۱٣٨۵ - ۲۹ ژانويه ۲۰۰۷
روز 28 دی ماه سال جاری ( 18 ژانویه 2007 ) از سوی تعدادی از انجمن ها ، کانون ها ، و نهادهای فرهنگی - اجتماعی و ادبی آذربایجان، گردهمائی بزرگ و با شکوهی به مناسبت بزرگداشت 80 سالگی مظفر درفشی- شاعر مبارز، خوشنام و شناخته شده آذربایجانی در تهران بر گزار شد. در این جلسه که بسیاری از نویسندگان، شاعران و روشنفکران صاحب نام در آن شرکت داشتند از 60 سال فعالیت پیگیر و خستگی ناپذیر فرهنگی – اجتماعی و ادبی استاد مظفر درفشی تجلیل به عمل آمد. در این مراسم که به ابتکار.انجمن ادبی صابر، مجله آذری، انجمن ادبی – فرهنگی ساهر و. . . برگزار.شده بود. نویسندگان و شاعران و دیگر دست اندرکاران نشریات " آیریلیق " ، " مجله آذری" ، " دیلماج " ، " خدا آفرین " و " همشهری ترکی " شرکت داشتند.

پیام های بسیاری از طرف نویسندگان و شاعران و پژوهشگران به این نشست ارسال شده بودکه میتوان از پیام نویسنده و پژوهشگر.نامدار.آذربایجانی آقای رحیم رئیس نیا و همچنین از پیام شاعر.اسماعیل جمیلی نام برد.

تعدادی از اعضا کانون نویسندگان ایران و شخصیت های صاحب نامی چون دکتر فریبرز.رئیس دانا، علیرضا جباری،محمد.علی عموئی، ابراهیم دارابی و.شریف فراهانی در.این گردهمائی حضور داشتند.

این مراسم که در بخش های مختلف آن گروه موسقی آذربایجانی ازجمله گروه عاشیق ها به هنرنمائی پرداختند باسخنان دکتر بهزاد بهزادی آغاز شد و.پس از آن تعدادی از روشنفکران، شاعران، نویسندگان و.محققین با خواندن اشعار مختلف و.بیان گوشه های مختلفی از خاطرات خود در رابطه با آقای درفشی به ایراد سخنرانی پرداختند.

در این گرد.همائی، خانم ها و.آقایان جواد هیئت، هاشم ترلان، مجید امین موید، گیتا درفشی، ائل اوغلو، سئودا وطن سئور، ائلدار موغانلی ، حبیب فرشباف، حسن ایلدریم ، عزیز محسنی، سونمز، علیائی، احمد.پوری، مرتضی مجدفر، شکوه آنا، شهرک ، سئل اوغلو، سلماز.و.کریم قربان زاده ، و.رحیم کاویانی از کسانی بودند.که به شعر.خوانی و صحبت در باره زندگی، شخصیت و آفرینش هنری استاد درفشی پرداختند.

اکنون توجه خوانندگان عزیز را به گوشه هائی از.زندگی پرفراز و.نشیب آقای مظفر درفشی که در.مراسم بزرگداشت او در تهران خوانده شد جلب میکنیم :

1305 در.باکو به دنیا آمد و هنوز کودکی بیش نبود که به همراه خانواده اش به وطن باز گشت. تا.سن دوازده سالگی تحت تعلیم و تربیت پدر.مبارز.خود.که بخشی از عمر خود را در زندان های رضا شاه گذرانده بود قرار داشت.

1317 پدرش را از دست میدهد واز همان اوان کودکی با دنیای کار و زحمت آشنا میگردد و.چون فرزند بزرگ خانواده بود مجبور به پذیرش مسئولیت نگهداری ازخواهران و.برادران خود.میشود.

1321 با شور.علاقه وافری که نسبت به ادبیات آذربایجان از خود نشان میدهد شروع به سرودن اشعاربه زبان فارسی و آذربایجانی میکند. اشعار و سروده هایش تا سال 1325 در روزنامه ها ونشریاتی از قبیل " فریاد"، " ینی شرق"، " آزاد.ملت" ، "وطن یولوندا" و "آذربایجان" به چاپ می رسد. در دوران یک ساله حکومت ملی آذربایجان با رهنمود "مجلس شعرای آذربایجان" متون بسیاری را به زبان آذربایجانی بر.گردانده و در نشریات مختلف به چاپ میرساند.

1323 با دریافت دیپلم از دانشسرای تبریز کار معلمی را آغاز میکند. درهمین زمان به عضویت یکی از احزابی که علیه رژیم پادشاهی مبارزه میکرد درمی آید و با جدیت تمام وارد عرصه مبارزه میگردد.

1324 با آغاز جنبش ملی و.دمکراتیک در آذربایجان و شکل گیری فرقه دمکرات آذربایجان به این جنبش می پیوندد و همچون یک فدائی مسلح در صفوف آن میرزمد. به خاطر زحمات و کوشش های بیدریغ اش برای به پیروزی رساندن جنبش به دریافت نشان 21 آذر نائل میشود. در همین سال دفتر شعرش با نام " تبریزیم " – تبریز من – به چاپ میرسد.

1325 تا آذرماه این سال درعین داشتن مقام معاونت ریاست دانشسرای تبریز، به نام "مجلس شعرای آذربایجان" ودر همکاری با.نویسندگان و.شعرای نامداری چون " میر.مهدی اعتماد " ، " علی فطرت " ، " حسین صحاف " ، " میر.مهدی چاوشی "، " بالاش آذر.اوغلی " و.یحیی شیدا در.نشریه آذربایجان قلم میزند. بسیاری از مقالات ، شعرها و.دیگر.نوشته های او در این دوره در نشریاتی مثل " آذربایجان" و " وطن یولوندا" به چاپ رسیده است.

در آذر ماه همین سال جنبش ملی مردم آذربایجان، توسط ارتش شاهنشاهی وب با.حمایت امپریالیسم آمریکا به خاک و.خون کشیده میشود. در.جریان این سرکوب مظفر.درفشی نیز.دستگیر.میگردد و.نزدیک به یک سال در زندان های شاه به سر میبرد.

1326 در این سال از زندان بیرون می آید و به تهران کوچ میکند، به مبارزه خود علیه رژیم شاهنشاهی ادامه میدهد و به همین خاطر بار دیگر مورد تعقیب قرار گرفته و به مدت دو سال به شهر اهواز.تبعید میگردد.

1329 در خوزستان در حال تبعید به سر میبرد و همچنان نیز به مبارزه مخفی خود ادامه می دهد. درپایان همین سال با کشف فعالیت هایش توسط پلیس یک بار دیگر تحت پیگرد قرار می گیرد. درپی این حوادث مخفی میشود و در شهرهای تهران و زنجان با نام مستعار " عباس سیرانی " به زندگی و مبارزه خود ادامه میدهد.

1330 تا این زمان در.نشریات و.روز.نامه های " بشریت " ، " بشرآینده " و " آذربایجان " که در تهران به چاپ میرسید با نام های مختلفی مانند " میمدال " ، " م . بشر " و" مظفر" شعر و مقاله می نوشت. در شهریور همین سال به مدیریت داخلی نشریه " بشیرآینده " که با شعار " درود برآذربایجان، که زنجیرهای اسارت راپاره میکند " کار خود را شروع کرده بود برگزیده می شود.در این نشریات که به زبان آذربایجانی به چاپ میرسیدند، آثار و نوشته های شعرا و نویسندگان آشنای دیگری چون گنجعلی صباحی، هاشم ترلان، حبیب ساهر، سهند، علیقلی کاتبی، سعید منیری و علی میثمی به چاپ میرسید.نا گفته نباید گذاشت که براساس اطلاعات موجود سردبیر هر سه این نشریات آقای بهزاد بهزادی بوده اند.

1332 پس ازکودتای ننگین 28 مرداد، مظفر درفشی دوباره بازداشت میشود و با همان نام مستعار عباس سیرانی دو سال در زندان قصر به سر میبرد.

1334 دراین سال از زندان آزاد میشود و تا سال 1338 در تهران به عنوان راننده تاکسی به کار می پردازد. در همین سال ازدواج میکند و همزمان با کار رانندگی با تاکسی در.دانشگاه تهران به تحصیل دررشته فلسفه می پردازد.

1342 پس از گرفتن لیسانس در رشته " فلسفه " به تحصیلات خود ادامه میدهد و.بالاخره در سال 1345 موفق به دریافت فوق لیسانس در رشته " روانشناسی و علوم تربیتی " میگردد.

1345 از این سال مظفر درفشی در مرکز تربیت معلم ، به عنوان استاد فلسفه و روانشناسی به کار می پردازد. او 15 سال به این کار ادامه میدهد تا بالاخره در سال 1360 از کار بر کنار میشود.

1350 فعالیت های ادبی مظفر درفشی یک بار.دیگر.آغاز میشود.و.اما این بار.به شکلی کاملا بر.جسته. او در.همین سال ها با کمک و همیاری دوستان شاعر و.نویسنده خود دست به ایجاد محفل های مختلف ادبی و فرهنگی میزند و برای نشر و.پخش آثار خود تلاش می کند. در این دوره یاران و.همرهان فرهنگی – اجتماعی و ادبی مظفر درفشی را شاعران و نویسندگان وشخصیت های صاحب نامی چون بهزاد بهزادی، دکتر جاوید، محمدعلی محزون، هاشم ترلان، سهند، احمد شایا، قافلانتی، شهرک و تورک اوغلو تشکیل میدهند.

1357 پس از وقوع انقلاب درایران، برای فعالیت های اجتماعی و.ادبی – فرهنگی مظفر درفشی زمینه مناسبی به وجود می آید و او با استفاده ازاین شرایط با پیگیری تمام به نشر آثارخود می پردازد.

1358 در این سال به همراه تعداد کثیری ازنویسندگان و.شاعران و.هنرمندان آذربایجانی ساکن تهران " انجمن آذربایجان " را تشکیل میدهد و سردبیری نشریه ارگان آن را که هر سه ماه یک بار نشر میابد را به عهده میگیرد.در همین کتاب شعری از آقای درفشی با عنوان " تبریزیم " از زیر چاپ در آمد.

1360 مظفر درفشی که طی این سال ها، روزهای تلخ و شیرین زیادی را به خود دیده است، میکوشد تا از هر امکانی برای نشر و پخش آثارش استفاده کند. طی همین سالها تعدادی از آثار او درروزنامه ها و.نشریات شهر باکو به چاپ رسیده و.بر.بعضی از کارهایش نیز.مقالات تحلیلی و نقد نوشته شده است.

1366 در انجمن ادبی ساهر که توسط تعدادی از شاعران و نویسندگان وشخصیت های اجتماعی – فرهنگی آذربایجان از جمله هاشم ترلان ، حبیب فرشباف، شهرک ، ائلدار موغانلی، حسن ایلدیریم ، احمد پوری و دکتر لطفی به وجود آمده به عنوان ریش سفید شرکت میکند.

1371 در این سال از سوی دوستان وعلاقه مندان آقای درفشی مراسم باشکوهی برای تجلیل از فعالیت های اجتماعی وفرهنگی او در شهر تبریز برگزار شد.

1373 استاد مظفر درفشی در این سال با همکاری و اشتراک دوستان شاعرخود آقایان هاشم ترلان، رحیم کاویان، میرزا شهرک، علی زیرک، مهندس حسینی وکریم قربان زاده " انجمن ادبی صابر" را تشکیل داد. او درعین حال که در ترکیب هیئت نویسندگان نشریه داخلی انجمن قرار دارد به عنوان صدرآن نیز عمل میکند.

1378 دراین سال کتاب " منظوم خاطره لر" استاد درفشی از زیر چاپ در آمد و مورد توجه جدی خوانندگان قرار گرفت.

1383 سومین کتاب شعر استاد درفشی با نام " تبریز من " به زبان فارسی انتشار یافت.

1384 کتاب جدید دیگیری به زبان فارسی و.با نام " هجران و وصال بر.بام خیال " به زیر چاپ رفت.

1385 استاد درفشی به همراه آقای محمد فاتح عضو انجمن ادبی صابر.منظومه آذربایجان را که چاپ اول آن مربوط به سال 1325 است و طی 60 سال گذشته امکان چاپ نیافته بود، به زیر چاپ بردند. و امروز 28 دی ماه 1385 خورشیدی است. ما دوستداران مسائل اجتماعی آذربایجان، خدمت گذاران عرصه ادبیات، شاعران، نویسندگان و شخصیت های اجتماعی وفرهنگی، برای تجلیل و گرامیداشت 60 سال فعالیت اجتماعی و فرهنگی فرزند شرافتمند خلقمان مظفر درفشی در اینجا گرد آمده ایم. ما یک صدا و همآهنگ میگوئیم :

ای مقدس مسکنیم! ای شانلی آذربایجان!
بیز سنینله فخر قیللیق یئر اوزونده هر زمان.
قوی وار اولسون ای وطن اصلان صفت اوغلانلارین،
اوپسون آلنیندان، آنا! اونلار سنین، سن اونلارین.

[ای ماوای مقدس، ای آذربایجان پر شکوه!
افتخار ما توئی، پیوسته در جهان.
بگذار جاودان بماند ای وطن، فرزندان دلاور تو
بگذار آنها بوسه بر پیشانی تو زنند و تو بوسه بر پیشانی آنان.]

منبع: https://azer-online.com/index.htm