mahvash


مهوش که از خوانندگان لاله ‌زاری به ‌شمار می ‌رفت و طرفداران بسیار داشت در سال ۱۳۳۹ در تصادف رانندگی درگذشت و مراسم تشییع جنازه اش یکی از بزرگترین تشییع جنازه ‌های هنرمندان و نویسندگان ایران تا به امروز به‌ شمار می ‌آید.


shahpar


شهپر خواننده قدیمی و مردمی رادیو و بازیگر پرطرفدار تئاترهای لاله ‌زار و سینمای ایران در دهه چهل خورشیدی، چهارشنبه دوم ژانویه (دوازدهم دی) در هفتادسالگی در شهر مالموی سوئد درگذشت.

او که نزدیک به دو دهه بود که در خارج از ایران می‌ زیست، همراه با مهوش (هنرمند بروجردی) و آفت، در سالهای دهه چهل خورشیدی یکی از سه خواننده عامه پسند پرطرفدار ایران به ‌شمار می ‌آمد.

از این هنرمند حدود سیصد ترانه به یادگار مانده که از جمله معروفترینشان که حتی پس از گذشت بیش از چهل سال، هنوز بین مردم زمزمه می‌شود و برخی از آنها وامدار ترانه ‌های فولکلور ایرانند، می ‌توان به ترانه ‌های من شهپرم،دروازه ‌بان بی‌عرضه،عمو سبزی فروش و لج کردی لج اشاره کرد.

دو خواننده دیگر، یعنی مهوش و آفت نیز درگذشته ‌اند.

مهوش که از خوانندگان لاله ‌زاری به ‌شمار می ‌رفت و طرفداران بسیار داشت در سال ۱۳۳۹ در تصادف رانندگی درگذشت و مراسم تشییع جنازه اش یکی از بزرگترین تشییع جنازه ‌های هنرمندان و نویسندگان ایران تا به امروز به‌ شمار می ‌آید.

مهوش در حدود ده فیلم ایرانی ایفای نقش کرد و ترانه کی می ‌گه؟ یکی از معروفترین ترانه ‌هایش به شمار می ‌رود، او بخش عمده درآمد خود را وقف هزینه‌ های زندگی دهها کودک یتیم کرده بود که پس از درگذشت وی به این مصرف رسید.

آفت (ملوک آنغوز) نیز یکی از خواننده ‌های موسیقی عامه ‌پسند ایرانی در دوره پهلوی بود و از رقبای مهوش به شمار می ‌رفت.
afat

از جمله ترانه هاى معروف او که هنوز قدیمیها آنها را زمزمه مى‌ کنند می‌ توان به ترانه ‌های دم گاراژ بودم،مامان، کوه نور،عشق پوشالى و غریبه اشاره کرد.

آفت در اواخر دهه چهل خورشیدی خوانندگی را کنار گذاشت و چندی پیش در سن ۷۳ سالگی درگذشت.

شهپر در طول سالهای فعالیت خود در کنار بازیگران معروف سینمای ایران از جمله بهروز وثوقی، پوری بنائی، گوگوش، آذر شیوا، بهمن مفید، پرویز صیاد، تقی ظهوری، میری، عارف، فروزان، فریبا خاتمی، ایرج قادری، منوچهر وثوق و مستانه جزایری ایفای نقش کرد.

ترانه و رقص در فیلمهای ایرانی قبل از انقلاب نقش پر رنگی داشت و به همین دلیل در بسیاری از فیلمها کارگردانان از صدای خوانندگان معروف یا خود آنها استفاده می کردند.

از جمله این خوانندگان که از صدا و حضورشان در برخی از فیلمهای سالهای قبل از انقلاب ۱۳۵۷ استفاده شد، می‌ توان به نامهای دلکش، بهرام سیر، قاسم جبلی، فتانه، مهوش، شهپر، پریوش، فرح پناهی، پوران، ویگن، گوگوش، روانبخش، منوچهر، عارف، گلپایگانی، آغاسی، فریدون فرخزاد، سوسن، جمال وفائی و مهستی اشاره کرد.

برخی دیگر از خوانندگان فقط با صدایشان در سینمای ایران حضور داشتند که از آن جمله ‌اند: الهه، عهدیه، ایرج، ایرج مهدیان، فیروزه، بهشته، گیتی، فرهاد، ضیا و رامش.
bbc